В митрополитския храм „Св. Димитър“ в Стара Загора, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи панихида в памет на блаженопочиналия дядо Панкратий. В нея участваха свещенослужители от цялата епархия.
Бог открива пътя на митрополит Киприан към дядо Панкратий в ранна детска възраст, когато той расте в храм „Света Троица“ в град Казанлък при архиерейския наместник отец Петко Мотев . „Дядо Панкратий дойде да служи на празника на Светата Троица в едноименния храм, в родния ми град, тогава за първи път го видях. Чисто бял, в прозрачна кожа, с невероятен талант, както в богослужението, така и в реториката му. Удиви ме неговата дипломация, удиви ме лекото му чувство за хумор, което имаше. Той беше поучителен за всички ни.“, разказва за първата си среща с него архиереят.
„В паметта на Църквата, образът на Старозагорския митрополит Панкратий, ще остане образ на истински християнин, монах и духовник, отдал целия си съзнателен живот и всичките си сили и дарования на Бога и делото на Неговата света Църква. В живота и в служението си, той се уповаваше единствено на Господа, помнейките думите на псалмопевеца, че Господ „никога не ще допусне праведник да се поклати“ (Пс. 54:23) и че „във вечна памет ще остане праведникът“ (Пс. 111:6). С ясното съзнание за тези вечни истини той живя и се представи пред престола на Бога, Когото обичаше от цялото си сърце и Комуто служеше без да жали здраве, сили и способности.“, спомня си за приснопаметния владика Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.
Биографична справка:
Митрополит Панкратий е роден на 14 декември 1926 година, основно образование получава във Ветрен, а средно в Пловдивската духовна семинария. След това започва да учи в Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и в първи курс става послушник в Бачковската обител. По предложение на манастирското братство и с одобрението на Светия синод на Българската правослана църква под председателството на митрополит Паисий Врачански, на 15 февруари 1949 г., Пенчо Дончев е подстриган в монашество с името Панкратий. На 21 септември 1949 г. е ръкоположен в йеродяконски чин, а на 18 септември 1952 г. по решение на Светия синод, е ръкоположен от Паисий Врачански в йеромонашески чин. В Бачковския манастир йеромонах Панкратий отговаря за манастирския музей, за манастирската библиотека, за манастирското земеделско стопанство и други длъжности.
По молба на митрополит Климент Старозагорски и със съгласието на Светия синод на 1 септември 1954 г. йеромонах Панкратий е назначен за протосингел на Старозагорската епархия, а в последствие е ръкоположен за велички епископ и назначен за викарий на митрополията в Стара Загора. След смъртта на митрополит Климент, на 12 юли 1967 година Светият синод единодушно избира за Старозагорски митрополит епископ Панкратий Велички. Той основава в Стара Загора просветен център „Свето Благовещение“ и съдейства за издаване на вестник и списание. Провъзгласен е за „почетен гражданин на Стара Загора“.
През 1990 година митрополит Панкратий е избран като независим кандидат от 155 мъглижки избирателен район в 7-то Велико Народно събрание, но на 12 юли 1991 година отказва да подпише конституцията, изработена от събранието. Умира на 16 юли 1998 година в Стара Загора. Погребан е зад олтара на храм „Свети Димитър“.