С Тържествен ритуал „Поклон Вам, Будители!“ в навечерието на Деня на народните будители и по случай 159-тата годишнина от създаването на ОУ “Паисий Хилендарски”, кметът на Казанлък Галина Стоянова, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, ръководители на обществени и културни институции, възпитаници и преподаватели почетоха делото на Паисий Хилендарски и българските будители.
Тържеството започна с благодарствен водосвет, отслужен от митрополит Киприан, в съслужие с духовници от епархията. Той благодари за поканата и с радост си спомни за първия си учебен ден, когато в школото, където завършва основното си образование, са го поели г-н Димитров и г-жа Стоилова, които преподават и до днес. “Да не проявяваме духовна ленност, а духовна бодрост!“, завърши в обръщението си владиката.

Пред паметника на „Свети Паисий Хилендарски“ с поднасяне на венци и цветя всички присъстващи показаха своето уважение към многобройните български книжовници, духовни дейци и революционери, съхранили за бъдните поколения Духа на българите.
Отдаването на почит към Будителите бе кулминацията в празничната програма, посветена на празника на училището, която включваше литературни и художествени конкурси, популяризиране на дейността на Патрона на учебното заведение и историята на България.

Текст: Благовест Илиев