С водосвет на Митрополит Киприан откриха учебната година в Техническия колеж в родния му град Казанлък

Днес, в сградата на Младежки Дом – Казанлък се състоя официалната церемония за откриването първата академична учебна година на Технически Колеж – Казанлък. Новото учебно заведение посреща първия си випуск студенти, които ще се обучават по професионално направление „Машинно инженерство“ – специалност, важна за развитието на машиностроителната промишленост в региона. Технически Колеж – Казанлък към Технически Университет – София е основан на с постановление на Министерски Съвет № 187/31.08.2017 г.

По традиция след празничния водосвет, Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан се обърна към присъстващите:

„С искрена радост приехме изпратената ни покана да бъдем днес сред Вас, за да открием с подобаваща молитва началото на академичната учебна година в Техническия колеж. С признателност и уважение се обръщаме към Вас, хората, посветили своя труд, талант и усърдие на възпитанието и образованието на младите хора, една отговорна и достойна мисия, която все повече трябва да защитаваме днес, именно в нашата Република майка България. На всички студенти от сърце желая многоплодни успехи в овладяване на преподаваните полезни знания. Поставете доброто начало на Вашето обучение, в новото ни учебно заведение, в нашата епархийска църква, за да се радваме на добри плодове в края на Вашето обучение. Убедени сме, че Вие ще станете добри професионалисти и ще се реализирате в професиите, които сте си избрали, така както Бог е отредил, Вие да бъдете първите студенти в Техническия колеж в гр. Казанлък. Бъдете здрави, благоуспешни и с интерес изучавайте науките. Нека Бог Ви закриля и пази, да развивате в пълнота усвоените знания и опит, целейки високи резултати, които са нужни в нашето общество.“

На церемонията присъстваха вицепремиерът Валери Симеонов, народните представители Радостин Танев, Борис Кърчев, Донка Симеонова, областният управител Гергана Микова, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, зам. областният управител Петя Чакърова, ректорът на Технически университет – София проф. дтн. Георги Михов, представители на учебното заведение и общинската администрация.

Текст: Благовест Илиев