Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи водосвет и молебен за здраве на служителите и пациентите в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. Придружаван от началника на Културно-просветния отдел при Старозагорска митрополия ставрофорен иконом Йордан Карагеоргиев, финансовият ревизор ставрофорен иконом Илиян Илиев и секретарят Кристиан Иванов, владиката дари на изпълнителния директор на лечебното заведение проф. д-р Йовчо Йовчев парична сума, предназначена за закупуване на тестове за диагностика и лечение на пациенти с COVID-19 и иконостаси с образа на Божията майка, които да бъдат поставени във всички отделения.
Митрополит Киприан се обърна и с приветствие към лекарите и медицинските специалисти, които работят на първа линия срещу заразата:
„Днес народът ни и целият свят се борят с разширяващата се пандемия. Живеем във време, което носи изпитания за всяка човешка душа. Вирусът COVID 19 прекъсна живота на много наши братя и сестри и продължава да причинява страдания, болка и страх от утрешния ден. Човечеството от много години не се е изправяло пред подобна глобална епидемия. Въпреки постиженията на науката, за пореден път осъзнаваме, че не сме всесилни и носим много уязвимост в душите и телата си. Големите изпитания в сегашния делник ни учат, че се нуждаем едни от други и обръщението „ братя и сестри“ не е сантиментално и архаично словосъчетание, а реалност, която ни дава сила и духовна благодат.
Сърдечно Ви благодаря за добронамереността и готовността заедно да се помолим за успешното лечение на всички страдащи в УМБАЛ „ Професор д-р Стоян Киркович“, за здравето на лекарите и целия персонал на университетската болница, както и за здравето на всички страдащи.
Вашият труд винаги е впечатлявал с благородството и себеотрицанието си. Неслучайно в светата Библия е писано „ Почитай лекаря с чест, според нуждата от него, защото Господ го е създал. Знанието на лекаря ще възвиси главата му и между велможите ще бъде на почит. Господ е създал от земята лекарства, и благоразумен човек не ще ги пренебрегва.“ /Сирах 38: 1, 3, 4/
Към знанията, уменията и горещите Ви сърца сега гледа цялата нация. Осъзнаваме колко вяра и вътрешна енергия са Ви необходими, за да отговорите адекватно на това знаково изпитание. Да дадете надежда на заболели и здрави, да бъдете опора в носенето на кръста на потърсилите подкрепата Ви. За тези Ви трудове молим Всеподателя Бога, Лекарят на лекарите, да бъде с Вас, да Ви дарява с духовни и физически сили, да Ви подкрепя постоянно. Вярваме, че Той преизобилно дава и тепърва ще снизхожда със Своята благодат над Вас и пациентите Ви, защото Вие изпълнявате на дело евангелските думи, да обичаме ближния като себе си. /Мат.22:39/
Св.ап. Павел ни завещава „ А сега остават тия три: вяра, надежда и любов, но по – голяма от тях е любовта“ /1Кор. 13:13/ и тук, в УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович “ всеки ден със сърце и душа доказвате правотата на това послание, отправено преди две хиляди години. Всеподателят вижда любовта и трудолюбието ви, които са неизменна част от лекарското призвание.
Бог да дарува Своето благословение над Вас лекарите, медицинските сестри и служителите, за да лекувате успешно пациентите си. Да укрепи болните и Ги излекува, за да познаят силата Му, и всички ни да умъдри, за да оценим колко ценен е дарът на здравето и как трябва да го съхраняваме с дисциплина и разум. Всеподателят да отвори сърцата ни, да видим пътя вътре в нас, който възражда усетът ни на съпричастност с другия, с болката му. Нека никога да не забравяме, че сме силни само тогава, когато сме заедно в православната си вяра, когато народът ни с едно сърце и една душа търси Бога и с Негова помощ преодолява стръмнини и изпитания, теготи и болки. Животът и родната ни история са доказали силата на българското сърце, на духа ни, вечен като Майка България. Божието благословение да пребъдва над всички ви!“