Обични в Господа всечестни отци, братя и сестри,

В пъртината на времето, в първия ден на Новата 2024 година вече има следи от стъпките на душите ни! В тях трептят равносметки  и очаквания, искрят добри пожелания, радост и надежда. Надеждата, чиято светлина осия навечерието на светлото Рождество Христово, стопли сърцата и напомни, че  ние сме част от нея и тя е втъкана в жадуващите ни души като дар от Всемилостивия Бог.

Свещеното Писание нарича човека странник на земята/ Пс.118:19/, чужденец /Евр.11:13/ и пришълец /1Петр.2:11, Евр.11:13/. Ние наистина сме такива и пътуваме през времето, но в това пътешествие не сме сами, защото във  всички, осъзнато или не, текат изворите на вяра. Там е стаена благодатта на упованието в утрешния ден, устремът към предстоящите хоризонти и възможности, скрити зад тях.

За да бъде 2024 „благоприятна Господня година“ /Лук.4:19/, за да докосваме и чувстваме богатството на вярата, изтъкана от упование и обич, и занапред, трябва да продължим вътре в нас да скъсяваме разстоянията от егоцентризма си до Кръста на Спасителя и до хората. Бог ни призовава да бъдем всички едно /ср. Йоан. 17: 22/.

През отминалата година бяхме свидетели на много болка, мъка и страдание. Военни действия в различни места по света отнеха хиляди животи и промениха всекидневието и житейските пътеки на милиони хора. Тези братоубийствени войни донесоха и носят дълбоки страдания за мирното население. Нека и през Новата година  с горещи сърца, изпълнени с обич да оправяме молитви за всички, които са в горнилото на болката, да ги подкрепяме и да се трудим според силите си за облекчаване на участта им. Да го правим с вяра, защото мощта на нас, обикновените хора, е в молитвата, добротолюбието и опазване на съвестта ни. Да следваме примера на чествания днес св. Василий Велики, архиепископ на Кесария Кападокийска, който през целия си живот помага на нуждаещите се, оставяйки след себе си цял град на милосърдието с изградена страноприемница, болница, приюти и работилници за бедни. Неговият празник „Василев ден“ е станал част от народностната ни душа и го чувстваме близък, защото ни учи да виждаме Спасителя в очите на страдащите. Срещайки тях, срещаме и Него, Който е „ пътят и истината и животът“/Йоан/

Нашият небесен Отец, чиито чеда сме сега и през следващите години, и завинаги „ Който е положил в своя власт“/ Деян.1:7/, времето и годините, ни дарява още земен път. Да Му благодарим! Да употребим идещите дни за придобиване на духовна мъдрост и вяра. Да продължим и през Новата година с добродетелните си дела, надежда и покаяние. Само единни можем да преминем през изпитанията. Нека не го забравяме! Именно така нашите деди са пренасяли православната вяра и народността ни през вековете!

Честита 2024 година! Щастлива, весела, здрава и мирна да бъде за всички ни. Божието благословение да пребъдва над скъпата ни Родина! На многая и благая лета!

 

ЧЕСТИТА НОВА 2024 ГОДИНА !

+ Старозагорски митрополит Киприан