На Светли петък – празникът Живоприемни източник, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави светата Божествена Златоустова литургия в мъглижкия Девически манастир „Св. Николай“. Той е основан по времето на Втората българска държава и сведенията за него са оскъдни. Бил е ограбван и разрушаван многократно. Възобновен е за последен път след Освобождението, а сградите са възстановени във възрожденски стил през 1954 г. и 1969 г. Според преданието манастирът бил основан от цар Калоян през 1197 г. след победата му над кръстоносците в битката край Мъглиж. За да се помни победата, царят дарил средства за построяване на манастир. Светата обител беше реновирана със средства от ДФЗ. На днешната служба присъстваха заместник-кметовете на община Мъглиж Рени Малева и Илиян Илиев, които благодариха на владиката за доброто партньорство и сътрудничество със Старозагорската света митрополия.

     

По-рано през седмицата, на Светли вторник, митрополит Киприан възглави архиерейската литургия в манастира “Св. Атанасий“ – с. Златна ливада. В нея той съслужи с Техни Преосвещенства Знеполският епископ Арсений и Велбъждският епископ Исаак. Историята на светата обител е изключително интересна. Патриархът на Александрия Свети Атанасий посещава през 344 г. българските земи във връзка с Вселенския събор в Сердика, свързан със защитата на християнската вяра. По време на пътуването спира на хълм над днешното чирпанско село Златна ливада. Заради енергията, която усеща, основава манастир, носещ неговото име. Доказано е, че „Св. Атанасий” е най-старият действащ манастир на Балканския полуостров, а според редица историци и в Европа. Незавидна е съдбата на манастира „Св. Атанасий” след 1944 г. Той е бил превърнат в овчарник по време на комунизма. Възстановен е, благодарение на съновидение на жената на партийния секретар на село Златна ливада, че зла прокоба ще се случи със сина им и селото, ако овцете не бъдат извадени от манастира. Манастирът е изключително посещаван не само от хора от цялата страна, но и от чужбина и заради водата, за която се смята, че е лековита. Той е уникален и със своята постница, която се намира в скалите над него. Тя се приема за чудодейно място, което светецът и негови последователи са обитавали в дни на пост, молитва и усамотение. През нея посетителите преминават за здраве и благоденствие.

      

На Томина неделя, св. Божествена Златоустова литургия ще бъде в Девическия манастир „Св. Въведение Богородично” – гр. Казанлък. Посрещането на архиерея е в 09:15 часа.