Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2020 г. в размер на 1 612 000 лв. за спешни аварийни и реставрационни строителни дейности по камбанарията на храм-паметника манастир „Рождество Христово“ – Шипка. Това е един от символите на българското Освобождение и предстои паметна 120-годишнина от освещаването на храма. Необходимите средства за изпълнение на постановлението се осигуряват по бюджета на Министерския съвет за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2020 г.
Решението за извънредното включване на точката в заседанието на Министерски съвет е взето след провела се вчера среща межуд Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, министър-председателя Бойко Борисов и финансовия министър Кирил Ананиев. На нея владиката разказал за рушащата се камбанария и компрометираните части на храм-паметника, както и за спешната нужда от започване на ремонт.
„Изказвам благодарност на премиера и на Министерски съвет за отпуснатите средства. Всички те знаят, че в тежки моменти, единственото, което ни спасява е вярата. Държавата за пореден път показа, че помага в страшните времена. Надяваме се, че ще помага и занапред. Този храм и тази камбанария винаги ще напомнят за свободата ни .“, каза архиереят минути след вземането на решението за отпускането на средствата. Той посети храм-паметника в присъствието на областния управител Гергана Микова, кмета на община Казанлък Галина Стоянова, кмета на община Шипка Василка Панайотова, протосингела на Старозагорска митрополия архимандрит Богослов и игумена на Шипченската света обител йеромонах Панкратий.
Оглед на компрометираните участъци е направен преди две години. Епархийският съветник Деян Русенов коментира, че няма конструктивни нарушения на камбанарията. Основните разрушения започват след 13-тия метър и там проблемите идват от високите амплитудни разлики. Има и външни нарушения в дълбочини до 30 см. Те трябва да бъдат отстранени и кулата да бъде укрепена конструктивно и фасадно. За целта ще бъде поставено скеле, което няма да пречи на миряните да посещават храма.
Срокът, който е зададен за ремонтните дейности е минимум година, защото през зимния сезон ще могат да се отстраняват единствено компрометираните части. Фирмата изпълнител ще бъде избрана на заседание на Епархийския съвет. Идейният проект ще бъде трансформиран в работен, който трябва да бъде одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство.
Митрополит Киприан изрази надежда, че догодина, когато ще честваме 120-годишнината от освещаването на храма, 150 години от учредяването на Старозагорска епархия и 160 години от построяването на Митрополитския храм „Св. Димитър“, 12-тонната камбана ще може да се чуе отново чак в Казанлък.
Владиката благодари и на Денислав Борисов и екипа на BTV Media Group за кампанията за набиране на средства за храма, от която са събрани около 30 хил. лева.