Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и Светият синод ще гостуват на Стара Загора от 5 до 7 октомври 2018 г. Това съобщи днес на брифинг Негово високо преосвещенство Старозагорският митрополит Киприан. Повод за височайшето посещение е честването на Деня на Стара Загора и на 180 години от рождението на Митрополит Методий Кусев. „Решението е взето още през м. юни т.г. от Старозагорския епархийски съвет със съдействието на Община Стара Загора и Областна управа“, уточни Киприан.

На 5 октомври от 8:00 до 10:00 часа в храм „Свети Николай“, митрополит Киприан и свещеници ще отслужат Божествена Света литургия за благополучието на града. След това от храма ще тръгне литийно шествие до парк „Пети октомври“. Там ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметната плоча, където на 5 октомври 1879 г. е положен символичният първи камък за възстановяването на изпепеления град, както и на паметника „Защитниците на Стара Загора“.

„В 10:30 часа на Античния форум „Августа Траяна“ ще се проведе ритуалът по издигане на знамената на Република България, на Стара Загора и на Европейския съюз. Митрополит Киприан ще отслужи празничен водосвет за жителите на вечния град. Ще бъде спазена традицията да се обяви новият почетен гражданин на Стара Загора, (ако Общинският съвет го избере на 27 септември 2018 г.). Ще бъде представен и новият млад кмет на Млада Загора, който ще бъде избран на 3 октомври т.г. Той ще получи и символичния ключ на града. Празникът ще продължи с концерт на солисти и хорът на Държавна опера – Стара Загора“, съобщи Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. Тя уточни, че 5 октомври е неучебен ден.

Точно в 17:00 часа пред парк „Тракия“ (южното платно на бул. „Цар Симеон Велики“), старозагорци ще посрещнат Чудотворната икона на Света Богородица „Скоропослушница“, която идва от Украйна.

Литийното шествие, водено от патриах Неофит, митрополитите от Светия Синод, старозагорското свещеничество и гражданите, ще стигне до храм „Свети Николай“, където иконата ще бъде изложена за поклонение. Света Богородица „Скоропослушница“ е покровител на онкоболните. Затова от 18:00 ч. в църквата ще бъде отслужен вечерен молебен за тяхното изцерение.

„Чудотворната икона на Майка Богородица „Скоропослушница“ е копие, изографисано в Света гора през 1893 г., съобщи специално за dolap.bg отец д-р Йордан Карагеоргиев. – Осветена е в манастир Дохиар, където от 10 век се намира оригиналната чудотворна икона. През 1915 г. това копие е подарено на църквата „Св. Александър Невски“ в гр. Ананиев в Украйна. Иконата ще бъде три дни изложена за поклонение от старозагорци и гостите на града.

На 6 октомври от 9:30 часа в зала „П. Р. Славейков“ на Община Стара Загора започва тържествена сесия на Общински съвет Стара Загора, с участието на Патриарх Неофит и Светия синод.

В 10:00 часа Патриарх Неофит ще открие конференцията, посветена на 180 години от рождението на Старозагорския митрополит Методий Методий. Водещи историци ще изнесат доклади, свързани с дейността на митрополита. Проф. Иван Тютюнджиев, декан на Историческия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ ще говори за изграждане на храмовата и манастирската мрежа в Старозагорска епархия. Проф. Петко Петков, също от Великотърновския университет ще изнесе доклад „Митрополит Методий и обособяването на новата южнобългарска епархия“. Колегата журналист от БТА д-р Румяна Лечева ще представи социалната дейност на митрополита. Директорът на Старозагорския държавен архив Галентин Караславов ще огласи новооткрити данни и факти от живота на Митрополит Методий.

Конференцията ще завърши с премиерна прожекция на документален филм за живота и делото на митрополит Методий Кусев. Копия от него ще бъдат дарени на старозагорските училища. Филмът е изработен със специалното съдействие на областния управител Гергана Микова, която също присъства на брифинга.

В 16:00 часа Патриарх Неофит и синодалните митрополити ще посетят храм „Света Троица“. Там те ще присъстват на освещаването на ремонтираната сграда на Неделното училище към храма. По-късно ще поднесат венци пред паметника на митрополит Методий разположен в подножието на парк „Аязмото“.

От 18:00 часа започва Възкресно-празнична вечерня в храм „Свети Николай“.

На 7 октомври от 8:30 ч. в храм „Св. Николай“ ще бъде отслужена възкресно-празнична утреня. От 9:15 часа Патриарх Неофит и архиереите ще отслужат Божествена света литургия в същия храм.

По време на пресконференцията, Старозагорският митрополит Киприан благодари на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, за съдействието и подкрепата за честването.

Той съобщи, че по решение на Епархийския съвет се променя статутът на храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“, който става катедрален храм, тъй като е най-голям и най-величествен. Досегашният „Свети Димитър“ ще бъде митрополитски храм.

Учредена е и благотворителна фондация „Свети Киприан Цамблак“, която ще подпомага даровити деца, които учат богословие, както и деца с талант за изкуство.

Долап БГ, Росица Ранчева