Повод за визитата е честването на празника на града и 180 години от рождението на митрополит М. Кусев

Фондация на името на свети Киприян Цамблак Чудотворец, митрополит Киевски, Литовски, Московски и на цяла Русия регистрира старозагорският владика Киприан, идеята е чрез нея да бъдат набирани средства, с които да бъде подпомагано образованието на талантливи младежи.

Тепърва ще станат известни съучредителите, предстояща е и съдебната регистрация. Митрополитът оповести начинанието си в навечерието на чествания по повод 180-годишнината от рождението на първия владика на Старозагорската епархия Методий Кусев, която ще се празнува на 5 октомври заедно с Деня на Стара Загора. Тържествата ще бъдат уважени от патриарх Неофит и представители на Светия Синод. Заедно с патриарха в града ще пристигне чудотворната икона на Пресвета Богородица „Скоропослушница“ от украинския град Ананаиев. Тя ще бъде изложена в църквата „Свети Николай“.

Тогава ще бъде обявено официално и решението на Епархийския съвет храмът да придобие статут на катедрален, а изпълняващият досега тези функции храм „Свети Димитър Солунски чудотворец“ да стане владишки.

Две икони с изображението на свети Киприян Цамблак, дело на художника-реставратор Лука Делийски, ще бъдат поставени в новия катедрален храм.

Патриарх Неофит ще вземе участие в научна конференция, посветена на делото и живота на дядо Методий, където ще бъде представен и документален филм за него, а впоследствие ще бъде осветена и ремонтираната сграда на неделното училище при църквата „Света Троица“.

Патриархът и придружаващите го членове на Светия Синод ще положат цветя и венци пред паметника-арка на митрополита, при входа на носещия името му парк. Паметникът е проектиран от проф. Владимир Старчев, той беше издигнат през 1996 г. в съседство с мястото, където до 1990 година е била статуята на Ленин.

Предстоящото посещение на патриарх Неофит от 5 до 7 октомври в Стара Загора е третото за последните две години, първото беше по повод годишнината от интронизацията на митрополит Панкратий, а второто беше с руския патриарх Кирил.

Митрополит Методий Кусев е роден в град Прилеп с мирското име Тодор Йовчев. Моменти от биографията му писателят Димитър Талев е вплел в образа на героя си Лазар Глаушев в романа „Преспанските камбани“.

Съвсем младият Тодор Йовчев е бил избран от съгражданите си за техен представител на първия църковно-народен събор в Цариград, а две години по-късно е подстриган за монах. По време на Априлското въстание от 1876 г. предава сведения чрез преподавателите на Робърт колеж на западната преса за зверствата над българското християнско население, помага на руските войски. След Освобождението става протосингел на екзарх Йосиф I в Българската екзархия в Цариград до 1896-а, когато е избран за първи митрополит на новоучредената Старозагорска епархия. Заради противоречия с ръководството на църквата през 1904 година са му били отнети каноничните права, низвержението продължава до 1920 година, две години преди смъртта му. Сред многобройните дела, с които е запомнен, е и призивът му към някогашния американски президент Удроу Уилсън на 14 март 1919 година да не допуска трайното откъсване на Македония и Добруджа от България с бъдещия мирен договор след края на Първата световна война.

Митрополит Методий Кусев е и създателят на днешния парк „Аязмото“.

„Старозагорски новини“, Христо ДИМИТРОВ