На Томина Неделя, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави светата Божествена Златоустова литургия в храма на девическия манастир „Въведение Богородично” в гр. Казанлък. Близо три хиляди се възползваха от възможността да участват в литургията през излъчването й в социалната мрежа Facebook. В храма всички миряни за пореден път показаха дисциплина, спазвайки всички препоръки на Националния оперативен щаб.
Владиката започна обръщението си с мисълта на св. Василий Велики, който казва, че между църквата и държавните власти трябва да има не само сътрудничество, но и симфония в действията, за да бъдат максимално полезни за гражданите. Поредното доказателство за това е инициативата „Великден у дома“ на Старозагорска света митрополия, община Казанлък и Казанлъшка духовна околия. В нея участваха деца на различни възрасти, които споделиха празничните си вълнения в подготовката за Възкресение Христово.
„Поради извънредното положение в страната ни, тази година посрещането на Пасха беше по домовете, но това не попречи на хората с вярващи сърца от прекрасния ни град Казанлък , а и от цялата община, да покажат радостта и дръзновението си по повод празника и да я споделят чрез снимки и видео материали. Благодаря за съпричастността на общинското ръководство и на всички, които участваха в инициативата! Благодаря и на хората, които се потрудиха тя да придобие такава масовост! Св. Йоан Богослов изповядва, че Бог е любов и в тази любов има радост. Господ Иисус Христос ни посочи пътя и ни даде възможност да бъдем със светли мисли и с възкресенско творчество, какъвто беше и духът на изпратените послания.“, подчерта митрополит Киприан.
На службата стана ясно, че след края на извънредното положение ,всички взели участие в инициативата ще бъдат наградени.
„Нека Бог да предаде щедро своята изобилна благодат на всички Ви. Нека Пасхалната радост да топли душите Ви през всички дни на годината и да ни дава сили на добрите ни сърца и тепърва да се радваме на хората и техните дела.“, завърши словото си владиката.
В края на литургията, в знак на признателност и благодарност, той подари на кмета на община Казанлък Галина Стоянова и на началника на кабинета й Сребра Касева, сувенирни великденски яйца, изработени от Христина Монова.

Текст: Благовест Илиев
Снимки: Иван Бонев
Видео за инициативата „Великден у дома“ – https://www.youtube.com/watch?v=mw6HCXHJo14&feature=youtu.be