На Преполовение, в старозагорския храм „Св. Въведение Богородично“, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи св. Божествена Златоустова литургия. В края й, владиката прочете молитвата за изцерение от коронавируса.

Отец Йордан Карагеоргиев припомни думите на йеромонах Серафим за днешния ден. Празникът Преполовение разказва за онзи момент в живота на Спасителя, когато по средата на старозаветния празник Разпъване шатри, Той поучавал в Иерусалимския храм за това, че е изпратен от Отца и за живата вода, изливаща се в даровете на Светия Дух, които всеки жаден може да получи от Него (Йоан 7:14–39).
Празникът, така както го празнуваме, отстои точно по средата между Великден и Петдесетница и е свръзка между тях. На него все още отбелязваме Възкресението на Господа, наблягайки на Неговата Божествена природа и слава, защото никой друг, освен Сам Бог не може да покори смъртта. В същото време ни напомня за приближаващото слизане на Светия Дух и ни подготвя за него, учейки ни да намираме в Христа нашия Бог, Източника на живота и благодатта, Този, Който праща Светия Дух (Йоан 16:7) и ние самите да станем не просто получаващи, но и даващи даровете на Светия Дух: „Който вярва в Мене, из неговата утроба, както е речено в Писанието, ще потекат реки от жива вода.“ (Йоан 7:38)

До Възнесение Господне (28 май), всяка вечер, в 20:00 часа, камбанен звън ще продължи да оглася цялата Старозагорска епархия. Продължава и живото излъчване на богослуженията в официалната страница на Старозагорска света митрополия във Facebook.
В неделя, 17 май, 5 Неделя след Пасха – на Самарянката, в Катедралния храм „Св. Николай“, ще бъде отслужена св. Божествена Златоустова литургия. Владиката ще бъде посрещнат в 09:15 часа.