На 14 септември, Православната църква отбелязва празника Въздвижение на Светия кръст Господен – Кръстовден (вж. по-долу). Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи литургия в катедралния храм „Св. Николай Чудотворец“ в град Стара Загора, където на тази дата, през 1996 година, той е ръкоположен за йеромонах. Владиката връчи офикия „протодякон“ на Тодор Чобанов от с. Градина, Чирпанска духовна околия. Две бяха ръкоположенията в празничния ден – библиотекарят на Старозагорска света митрополия дякон Цветан Атанасов за свещеник, а деловодителят Ангел Георгиев за дякон.
В края на службата към Бога се отправи обща молитва за преуспяването на младите в добродетелния живот и полезното знание през новата учебна година.
В митрополитския храм „Св. Вмчк. Димитър“ в град Стара Загора, молитвата за благодатна учебна година е с начален час 18:00. Приканват се учениците от всички възрасти, родителите им и близките им да вземат молитвено участие.
За празника:
Според църковното предание Света Елена – майката на император Константин Велики – е ревностна християнка. През 326 година тя се отправя към светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано е затрупан от гонителите на християните. Усилията ѝ се увенчават с успех. Намерени са пещерата на гроба, както и трите кръста, зарити в земята. Кой от трите е Христовият кръст се разбира, когато чрез докосване с един от тях е възкресен наскоро починал човек.
Частица от този животворящ кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол, а самият кръст е положен в йерусалимския храм „Възкресение Христово“. На Велики петък се изнасяла на Голгота за поклонение.
След време над пещерата на гроба Господен построяват храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г. На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го „въздвижва“ над главите на присъстващите. От това „въздвижение“ получава своето име и празникът.