На Второ Възкресение, в катедралния храм „Св. Николай“, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи Пасхално вечерно Богослужение. По време на службата, в която участваха всички свещенослужители от Стара Загора, Светото Евангелие беше прочетено на различни езици – български, църковнославянски, английски, немски, френски, испански, латински, арабски, арменски, еврейски, сръбски, турски, гръцки, румънски, руски, албански, италиански.
От църковния амвон владиката отправи патриаршеското и синодално послание за празника, което е достъпно и на английски език. (Вижте линковете по-долу.) „ Днес човечеството все по-трудно живее в мир както самò със себе си, така и със заобикалящата го природа. Не трябва да ни учудват отговорите, които то получава от природата заради своята все по-засилваща се алчност и страстна ненаситност, заради все по-видимия отказ от призванието си да бъде добър и разумен стопанин на поверения му от Бога свят. Особено подходящ за размисъл върху всичко това е тъкмо днешният ден: денят на Христовото Възкресение. Ден, в който животът тържествува, категорично побеждавайки злото, ада и смъртта. Ден, в който ставаме свидетели на осъществяването на най-висшата хармония между небето и земята, между божественото и тварното, между Бога и човека. Ден, в който Божията свята воля за света и за всекиго от нас е заявена с цялата възможна категоричност, защото „ето, Христос възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатък“ (1 Кор. 15:20); защото в този ден за всеки от нас и за цялото човечество е посочен път към спасение и вечен живот. Нека не се отклоняваме от този път нито наляво, нито надясно, но да го следваме неотклонно, като при всяко колебание сверяваме мислите и действията си с онова, което ни е завещано от нашия Господ в Неговото свето Евангелие, откъдето извират водещите начала, вечните истини и всички непреходни ценности и принципи на християнския ни живот и нашето християнско отношение към света и всичко около нас. “, обръщат се към миряните синодалните архиереи.
Предвид пандемичната обстановка традиционното кръстостване в края на службата се осъществи от място, а на вярващите в храма бяха раздадени икони за молитвен спомен. „Нека Възкресението Христово да осветлява домовете и сърцата Ви в мир и благодат!“, завърши думите си митрополит Киприан. Снощи, точно в полунощ, отново в двора на Катедралния храм „Св. Николай“ започна Великденското (Пасхално) богослужение, на което той отправи архипастирския си благослов за празника. След това в църквата бе отслужена Божествена св. литургия. Сред официалните гости на службата бяха заместник-кметът Иванка Сотирова и общественикът Емил Христов. Миряни от целия свят използваха възможността да участват в събитията чрез излъчванията им в социалната мрежа Facebook.
Продължават богослуженията и през Светлата седмица, наричана така, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. На Светли Понеделник, в 09:30 часа, ще бъде отслужена св. Божествена Златоустова литургия в манастир „Св. Атанасий Велики“, село Златна ливада. На Светли Вторник службата е в Девическия манастир „Св. Николай“, гр. Мъглиж, на Светла Сряда в храм „Св. Атанасий Велики“, гр. Харманлси, на Светли Петък – Живоприемни източник – в храм „Св. Живоприемни източник“, гр. Свиленград,. На Светла Събота – Св. ап. И ев. Йоан Богослов богослужението е в манастирския храм-паметник „Рождество Христово“, а по традиция на Томина Неделя владиката служи в Девическия манастир „Въведение Богородично“, гр. Казанлък.
https://bg-patriarshia.bg/news/361600 – Патриаршеско и синодално послание на български език
https://bg-patriarshia.bg/news/361602– Патриаршеско и синодално послание на английски език