22 години от създаването си отбелязва Втора Тунджанска механизирана бригада. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и командирът на бригадата бриг. ген. Стоян Шопов направиха първа копка за изграждане на параклис „Свети вмчк. Георги Победоносец“. През месец март тази година военнослужещи и цивилни служители учредиха сдружение с нестопанска цел „Тунджанци – Решителност и чест” с благородната кауза за изграждане на параклис в памет на загиналите български воини за свободата и независимостта на Република България, съхраняване на изконната връзка между Българската армия и Българската православна църква, запазване на нравствените ценности и добродетели, поддържане на войнската мотивация и единство сред военнослужещите. Благородната кауза е получила благословението от владиката и подкрепата от Командира на Сухопътните войски генерал – майор Михаил Попов, който дава разрешение за изграждането на параклис в района на поделението. Сдружението е регистрирано съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел и започна да набира членове и финансови средства за реализирането на целите си. (По-долу в текста вижте банковата сметка на сдружението.)
„Днес, когато честваме началото на църковната година и паметта на Св. Симеон Стълпник извършихме водосвет и направихме първа копка за построяване на параклис, носещ името на Св. вмчк Георги – ревностен войн в Христа, пазител на православната вяра и истина, пазител на доброценностите, които всички ние трябва да преподаваме. Огромна радост е за мен, че няколко месеца след назначаването на бригаден генерал Стоян Шопов започнахме да работим активно по идеята за построяването на параклис за военнослужещите в това поделение, които могат да се обръщат към Всеподателя Бога за мир и душевно спокойствие, физическата немощ да бъде отмината, а духовната сила да пребъдва във всички ни. Вие пазите нашата страна, ние пазим и съхраняваме нашата вяра. Вие сте земното войнство, ние сме небесното войнство. И тогава, когато двете войнства са заедно с ангелите и архангелите, всички ние ще бъдем Христови воини. Това е и причината на всяко едно богослужение да се молим за благочестивия български народ и Христолюбивото ни наше войнство, защото не може човек да няма вяра в Бога и да пази своята държава. Не може ние да нямаме вяра в нашата армия и да проповядваме Бога. Нека Божието благословение пребъдва над всички Ви и дано скоро да осветим вече построения параклис.“, каза минути след първата копка владиката.
Архиереят връчи на бриг. ген Стоян Шопов утвърдения от Епархиийски съвет работен проект за строеж. В знак на благодарност и признателност на митрополит Киприан получи ръчно изработен сувенир, за да му напомня за деня, в който е положено началото на това благородно дело.
На събитието присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-председателят на 44-тото Народно събрание Емил Христов, областният управител Гергана Микова, заместник-кметът Иванка Сотирова, представители на общински и държавни институции.

„Тунджанска“ механизирана бригада е горд наследник на бойната слава и традиции на 8 пехотна „Тунджанска“ дивизия, създадена с указ №88/30.12.1903 г. на княз Фердинанд. 8 пехотна „Тунджанска“ дивизия взема активно участие в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. След реорганизацията на 2 мотострелковата дивизия, бригадата става продължител на бойните традиции на Втора, Седма и Седемнадесета мотострелкови дивизии. За опазване историческото наследство и продължаване на бойните традиции на българската войска с министерска заповед №ОХ-857/19.11.1998 г. на бригадата е присвоено наименованието „Тунджанска”, а със заповед №ОХ-537/04.07.2001г. и е връчено бойно знаме. В сегашния си вид бригадата функционира от 2012 година. Дислоцирана е в четири гарнизона, които са административни центрове на областите Стара Загора, Ямбол, Хасково и Плевен. Девизът на военнослужещите от 2 механизирана бригада е „Решителност и чест“.

Банковата сметка на учреденото сдружение с нестопанска цел „Тунджанци – Решителност и чест“ за набиране на средства за построяване на параклиса е:
Банка: ДСК-АД
IBAN: BG41STSA93000027100667
BIC: STSABGSF
Титуляр на сметката: Сдружение „Тунджанци-Решителност и чест“