В Стара Загора на тържествена церемония наградиха победителите от ХVII – ия Национален конкурс „Бог е любов“. Той се организира ежегодно от Министерството на образованието и науката и в него взимат участие ученици от 1 до 12 клас от цялата страна. Комисия с председател проф. д-р Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, класира и отличи произведенията, спечелили регионалните кръгове от страната.
„Голяма духовна радост гори в сърцата ни днес, защото сме се събрали тук с едно сърце и една душа да прославим нашият Бог Иисус Христос, който казва да оставим децата да отидат при него, защото тяхно е царството небесно. Бъдете здрави, успешни в начинанията си и нека Бог да благослови делата Ви, защото са светли и чисти помислите Ви. Помнете, че Бог е любов!“, обърна се към присъстващите Архимандрит Богослов, протосингел на Старозагорска митрополия. Той предаде и поздрави от името на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, който в момента е ангажиран с Международния фестивал на православната музика в гр. Поморие.
Заместник-кметът Иванка Сотирова изтъкна ролята на ръководителите, които направляват децата във взаимодействието с религията и поздрави участниците за интереса и високите постижения, които са показали по време на конкурса.
Проф. д-р Александър Омарчевски не скри впечатленията си от таланта и заложбите на всички, които са се включили в тазгодишното издание на „Бог е любов!“ и сподели убедеността си, че това е тяхното малко начало към големите успехи. Именно той връчи и голямата награда в направление Приложно изкуство на Любислава Боянова Лилкова – X клас, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Брегово, обл. Видин.
Останалите отличия връчиха домакините, в лицето на началника на РУО – Стара Загора Татяна Димитрова, а също и Коста Костов, главен експерт в МОН и г-жа Полина Спирова, председател на фондация „Двери“.
На тържествената церемония присъстваха свещеноиконом Йордан Карагаеоргиев, протойерей Живко Желев, г-жа Росица Георгиева, началник РУО – гр. Русе и Господин Балъкчиев, директор на ОУ „Кирил Христов“, чиито възпитаници поздравиха с кратка програма участниците на събитието.

Текст: Благовест Илиев