Ден след като обра заслужените овации като диригент на Моцартовия „Реквием“, старозагорският митрополит Киприан възрадва своите епархиоти с нов благодетелен акт. На връх Велики четвъртък, след светата литургия в катедпралния храм „Св. Димитър“, Негово Високопреосщенество изми нозете на 11 свещеници и един мирянин. Както е известно от Светото писание, именно в този ден на Страстната седмица Христос се прощава със своите 12 апостола, дава им причастие и ритуално измива нозете на своите ученици.

„Не знам защо се е наложило мнението, че това е католически ритуал. Той е характерен и за двете църкви – и за католическата, и за източноправославната“, разсея един мит владиката. Той самият нееднократно е извършавал този ритуал, за последно е било през миналата година, когато беше протосингел на Врачанската митроплия. Дядо владика обаче не знаеше кога за последно ритуалът е бил извършван в поверената му отскоро Старозагорска епархия. Според някои свещеници, през 60-те години на миналия век тогавашният старозагорски митрополит Климент е измил тайно нозете на свещеници и миряни в Мъглижкия манастир. Публично обаче ритуалът е бил извършен преди повече 130 от години от първия старозагорски владика – дядо Методий Кусев.

„Смирението, което е проявил Христос към своите ученици, трабва да бъде пример за всеки от нас. Който иска да бъде най-голям, трябва да бъде последен“, посочи посочи вечното послание на този ритуал митрополит Киприян.
Разбираемо развълнуван бе единственият мирянин, които бе сред 12-те избраници, чиито нозе владиката ритуално уми. „Бях много изненадан, когато нашият свещеник отец Петър ми каза, че съм сред избраниците. Не съм сигурен, че съм достоен за тази чест. Аз съм един обикновен човек, с всичките ежедневни грехове“, откровен беше 75-годишният Иван Джаджиев. От дете той бил закърмен с православната вяра. Майка му е била учителка, а баща му – царски офицер. И двамата са били ревностни христяни и предали това богоугодно служение на своя син.

Самият Иван помни добре и времето на комунизма и разрушителния атеизъм, когато, по думите му, православната вяра е била натикана в плевниците. И е благодарен на един достоен свещеник – отец Иван от храма „Св. Троица“, който отново възвърнал у него вярата в доброто и истината.

„Ние всички сме възрадвани, че нашият смирен и правоправеден митрополит успя да ни въвъде мислено във времето преди 2000 г., когато самият Исус Христос е извършил това чудопоследвоание – умиване на нозете на своите учуници“, заяви не по-малко ръзвълнуван най-младият от избраните свещеници – отец Цветан. Според него това дава сили на всички да посрещнат с радост чакания празник на празниците – Великден.

По-късно в храма „Св. Троица“ митрополит Киприян отправи своето пасхално послание към духовниците и миряните от Старозагорска епархия. Той благослови деца от домовете за сираци и ученици от неделните училища, които, според традицията на Велики четвъртък, боядисаха великденски яйца в двора на храма.