На 5 октомври, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи тържествен молебен в катедралния храм „Свети Николай“. „Нека с вяра и надежда в Бога да изграждаме делниците на неповторимата ни Стара Загора, на града, в който живеем, посрещаме своите изгреви, изкачваме ежедневните си стръмнини и мечтаем за утрешния ден. Нека това утре да го съградим с нравственост, доброта, ближност, обич и състрадание. Всякога молим Всеподателя Бога да обдари домовете на всички старозагорци със своите чудни милости, да дари с много физически сили всички, които се трудят за южния ни град, да дава просперитет, както на него, така и на обичната ни родина в светлини и години напред. Честит и благословен празник на перлата на равна Тракия, слънчева и обичана Стара Загора!“, каза в словото си владиката. На службата присъстваха президентът на Република България Румен Радев, областният управител Иван Чолаков, кметът на града Живко Тодоров и заместниците му Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Милена Желева, председателят на ОбС – Стара Загора Мария Динева, командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада бриг. ген. Стоян Шопов, общински съветници и други.

Всички те участваха и в ритуала по издигането на националното знаме пред сградата на общинската администрация. Проф. д-р Иван Божков получи отличието „Почетен гражданин“ на Стара Загора, а 25-ият кмет на Млада Загора Гергана Желева, възпитаничка на СУ „М. Горки“, получи символичния ключ на града. Признателните потомци отдадоха почит на загиналите в боевете за Стара Загора с поднасяне на венци и цветя на паметника „Защитниците на Стара Загора -19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на града.

По време на посещението си в Стара Загора, президентът Румен Радев посети и Митрополитския дом. Той се запозна с историята на Старозагорската епархия и активната й църковно-просветна дейност. Обсъдени бяха и актуални въпроси за страната и бъдещи съвместни активности.

По-рано през деня в митрополитския храм „Св. Димитър“ беше отслужена панихида в памет на блаженопочиналия митрополит Павел. (5 март 1882 г. – 5 октомври 1940 г.)