С Божествена света литургия започна честването по повод 5 октомври – Ден на Стара Загора, когато се отбелязват и 141 години от възстановяването на града. Тя бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан и свещеници в Катедралния храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“. След това литийно шествие водено от владиката и кмета Живко Тодоров стигна до парк „Пети октомври“, където бяха поднесени венци и цветя пред паметника „Защитниците на Стара Загора“.

Водосвет и отечески благоослов отслужиха митрополит Киприан и свещеници от епархията. Крепко здраве, мир и душевно спокойствие на гражданите, просперитет на нашия град, пожела владиката. „Днес празнуваме новото Възкресение на нашия град. Възкресение, което е плод на духа и кръвта на нашите светли предци. Дух, носещ в себе си величие и истинска любов към Отечеството. Св.апостол Павел казва: „ А сега оставят тия три: вяра, надежда и любов, но по-голяма от тях е любовта“, допълни Киприан.

Точно в 10.30 часа на площада пред общината бяха издигнати националния трибагреник, знамето на Стара Загора и знамето на Европейския съюз.

„ Честит празник, старозагорци. За мен е голяма чест да връча символичния ключ на Стара Загора на новоизбрания кмет на Млада Загора. Стара Загора винаги е била с древна история, но в същото време и в крак с времето. Традицията за избор на млад кмет за нас е много важна, ние толерираме младите хора, защото те са настоящето и бъдещето на нашия прекрасен град.“,каза в приветствието си кметът Живко Тодоров. Той поздрави 24-тия кмет на Млада Загора Боряна Патеркова като ѝ пожела да продължава да води младите хора по най-добрия начин през своя едногодишен мандат.“Нека младият кмет и екипът, с който ще работи, да направят така че много млади хора да бъдат ангажирани с делата на нашата община.“, допълни градоначалникът.

След това той предаде символичния ключ на града на новия кмет на Млада Загора. „Пети октомври е денят, в който показваме своята обич към нашия град. Град с хилядолетна история и светло бъдеще. Благодаря на всички за оказаното доверие, благодаря на всички институции, които показват, че гласа на младите е чут и нашето мнение има значение. Осъзнавайки отговорността на поетия ангажимент, обещавам, че през тази една година аз ще работя много съвместно с община Стара Загора, затова нашият град да стане още по-чист и по-дружелюбен към нас – младите. Вярвам, че ние сме бъдещето, а Стара Загора е нашето светло утро“, каза в словото си новоизбраният кмет на Млада Загора .

141 балона полетяха към небето с посланията на най-малките граждани на Стара Загора за много радост и щастливо бъдеще.

В празника се включиха още депутати, областният управител Гергана Микова и заместниците й, заместник-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова, Красимира Чахова, Йордан Николов и Янчо Калоянов, секретарят Делян Иванов, общински съветници, представители на партии сдружения и стотици граждани.