Старозагорският митрополит Киприан отличи с висок орден на Българската православна църква, Старозагорска митрополия „Свети Апостол Карп“ – Първа степен и Почетна грамота Кмета на Община Казанлък Галина Стоянова. Наградата бе връчена в казанлъшкия храм „Успение Богородично“ след отслужването на Утринно богослужение и Архиерейска Света Литургия пред Чудотворната икона на Света Богородица Скоропослушница, която гостува в родния град на Киприан до идния вторник.

Орденът се връчва за „особени заслуги като градоначалник и достойни дела за утвърждаване на авторитета на Българската Православна църква – Българска патриаршия, Старозагорска епархия“. Отличието бе учредено през миналата година с решение на Светия синод на Българската православна църква по предложение на старозагорския епархийски съвет. Първият му носител е българският патриарх Неофит, който го получи през октомври 2017.

В деня на своя имен ден, Петковден, с важните църковни отличия бе награден и архиерейският наместник на казанлъшкото духовенство отец Петко Мотев.

В мотивите за изразената почит Старозагорският митрополит Киприан изтъква: „Родната ни Църква оценя по достойнство всеки труд в подкрепа на народа ни, на нашите братя и сестри, и на спасителната ни вяра“.

Галина Стоянова благодари на двамата духовници за изключително доброто разбирателство между Българската Православна църква и местната власт. На Негово Високопреосвещенство Киприан тя изказа признателност, „че е добър и светъл човек и осветява Казанлък“.

Пресцентър на община Казанлък