На 2 май, когато църквата почита Св. цар Борис-Михаил и Св. Атанасий Велики, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави св. Божествена Златоустова литургия в храма на манастира „Св. Атанасий Велики“, село Златна ливада. (Вж. историята на светата обител по-долу.)

По време на службата, в която участва и Софийският свещенически хор с диригент ставрофорен иконом Кирил Попов, владиката ръкоположи за свещеник дякон Тихон, като му пожела леко и благодатно служение, в което да се ръководи от Христовите закон и заповеди. На литургията присъства кметът на община Чирпан Ивайло Крачолов. Местната администрация и сдружение „Балканмедиа“ с председател акад. д-р Росен Милев, организират първата международна научна конференция „Манастирът „Св. Атанасий Велики“ край Чирпан и начало на монашеството в Европа“. Тя ще се проведе в къщa музей „Пейо Крачолов Яворов“. Откриването ще бъде на 3 май от 10:00 часа. С доклади ще се включат: проф. д.и.н. Педро Барсело от университета в Потсдам, представители на Българска академия на науките, професори и изследователи от Германия и Испания, сред които д-р Айке Фабер, Иван Войков, д-р Пилар Тормо Мартин де Видалес, д-р Катя Маламед и други. По време на форума ще бъде потвърдена теорията на акад. Росен Милев, че манастирът „Св. Атанасий Велики“ е най-старият манастир на Стария континент. Материалите от научната конференция ще бъдат издадени в специален сборник на български и английски език.


История на манастира “Св. Атанасий Велики”

Патриархът на Александрия Свети Атанасий посещава през 344 г. българските земи във връзка с Вселенския събор в Сердика, свързан със защитата на християнската вяра. По време на пътуването спира на хълм над днешното чирпанско село Златна ливада. Заради енергията, която усеща, основава манастир, носещ неговото име. Доказано е, че „Св. Атанасий” е най-старият действащ манастир на Балканския полуостров, а според редица историци и в Европа.

Незавидна е съдбата на манастира „Св. Атанасий” след 1944 г. Той е бил превърнат в овчарник по време на комунизма. Възстановен е, благодарение на съновидение на жената на партийния секретар на село Златна ливада, че зла прокоба ще се случи със сина им и селото, ако овцете не бъдат извадени от манастира.

Манастирът е изключително посещаван не само от хора от цялата страна, но и от чужбина и заради водата, за която се смята, че е лековита. Той е уникален и със своята постница, която се намира в скалите над него. Тя се приема за чудодейно място, което светецът и негови последователи са обитавали в дни на пост, молитва и усамотение. През нея посетителите преминават за здраве и благоденствие.