В Неделя Сиропустна, която се нарича още Неделя на всеопрощението, защото хората си прощават един на друг грешките, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи Вечерня за взаимно опрощение в Катедралния храм „Св. Николай“ в Стара Загора.
„Днес е денят, в който осмисляме нашите постъпки и си даваме равносметка за отминалото, за да може с духовна радост да посрещнем Пасхалния празник. 40 дни, в които всички ние ще бъдем вглъбени в молитвата, поста и изповедта. Искам прошка от всички Вас, моите събратя, свещенослужители, всички Вас, православните християни. Ако някого съм нагрубил или обидил, ако съм привнесъл мъка в сърцето му, то моля да бъда опростен, за да може всички заедно да продължим напред към спасителния пост за Светлото Христово Възкресение.“, каза в обръщението си към свещенослужителите и миряните владиката. Помежду си десетките хора в църквата си казаха „Простено – прости!“ и си пожелаха лек и спасителен пост.
От утре ще започне четенето на покайния канон на св. Андрей Критски. – канон, който вдъхновява всеки православен християнин и докосва човешкото сърце из дълбините му, за да може да осъзнаем, че всички ние сме грешни на тази земя и имаме надежда за вечния живот, припомни още митрополит Киприан.
Първото съборно Велико повечерие с канона ще бъде на 02 март, от 17:00 часа, в Митрополитския храм „Св. Димитър“.На 03 март /вторник/ службата ще бъде в храм „Въведение Богородично“, на 04 март /сряда/ в храм „Св. Троица“, а на 05 март /четвъртък/ в храм „Св. Прпмчк Игнатий Старозагорски“. Началният час за всички повечерия е 17:00 часа.