С четиридневна програма в престолния град на епархията – Стара Загора, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отбележи своя имен ден. Център на богослуженията ще бъде катедралният храм „Св. Николай“. За трети път вярващите ще посрещнат Чудотворната икона на Пресвета Богородица „Скоропослушница“ от гр. Ананиев – Украйна. Това ще стане на 28 август (събота) в 17:50 часа, на бул. „Цар Симеон Велики“ до градинката „Пингвините“. В 18:10 часа ще започне вечерното богослужение. На 29 август (неделя) в 8:30 часа ще бъде отслужена утреня, а в 09:15 часа ще бъде посрещнат владиката, който ще отслужи Божествена св. Литургия, в която ще вземат участие предстоятелите на храмовете в града и храмовото духовенство. На 30 август (понеделник) в 17:50 часа, на бул. „Цар Симеон Велики“ до градинката „Пингвините“, за първи път в града ще бъдат посрещнати мощите на Св. свещеномъченик Киприян Картагенски, които са подарък за Старозагорска епархия от Доростолска Света Митрополия. В 18:10 часа ще бъде отслужено вечерно богослужение. Празничният за митрополит Киприан 31 авугст (вторник) ще започне с отслужване на празнична утреня. Архиереят ще бъде посрещнат в 09:15 часа и ще се отслужи Божествена св. Литургия, в която ще вземат участие присъстващите архиереи, духовници и гости. В 20:00 часа дворът на Старозагорската Света митрополия ще отвори врати за всички, които искат да споделят празника на митрополит Киприан. Вместо подаръци той желае гостите да подкрепят кампанията „Да помогнем заедно на Комплексен онкологичен център – Стара Загора“. Основната цел на инициативата, която стартира на 20 юли /Илинден/, е закупуването на апарат „DAKO AS Link 48“, който да послужи за по-бърза и по-добра диагностика при лечението на онкоболните. Стойността му е 99 000,00 лв. без ДДС. „Гордея се, че всички общини от шестте духовни околии на Старозагорска епархия се включиха в кампанията. Идеята прегърнаха и редица неправителствени организации и клубове. Нека да отворим сърцата си, да обединим усилията и съпричастността си за една голяма кауза и заедно да допринесем за възможно най-бързото закупуване на тази жизненоважна апаратура. Ще се радвам да се видим и предварително Ви поднасям своята сърдечна благодарност!“, пише в поканата си митрополит Киприан. За доброто настроение на всички присъстващи ще се погрижи съставът на Държавна опера – Стара Загора.
Всеки, който желае да подкрепи инициативата може да го направи на следната банкова сметка:
ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА – КЛОН СТАРА ЗАГОРА
бул. „Цар Симеон Велики” 104
IBAN: BG40 FINV 9150 5316 3415 53
банков код: FINVBGSF
основание: Дарение КОЦ Стара Загора

Програмата подлежи на промени, съобразно епидемиологичната обстановка и мерките на здравните власти във връзка с разпространението на Covid-19.
Цялата програма е достъпна тук: http://mitropolia-starazagora.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4-%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE/

За иконата на Пресвета Богородица Скоропослушница:
Светинята на Дохиар е иконата Света Богородица-Скоропослушница. Историята на манастира разказва, че през 1664 година образът на Дева Мария бил изписан на стената на монашеската трапезария. Там имало проход, през който често минавал монахът, отговарящ за трапезарията. Един ден послушникът Нил чул следните думи: ,,Не преминавай с димящи ястия покрай мен и не опушвай моя образ“ . Нил не се вслушал в тези думи и един ден чул отново :,,Монаше, ти не си достоен за това звание! Дълго ли ще опушващ моя образ?!“ Нещастникът паднал пред иконата на колене в покайна молитва и сълзи. На сутринта братята му го намерили ослепял. Изплашените монаси решили да правят ежедневно молебен пред иконата, преградили специално помещение, където образът стоял. Ослепелият монах не се откъсвал от светия образ, докато Богородица не му проговорила отново. Тя му казала: „Нил, твоята молитва е чута и ти се простен. Нека от сега нататък всички братя и православни християни се обръщат в своите нужди и Аз никого няма да оставя нечут. И моят образ ще се нарича Скоропослушница, защото Аз ще давам бърза милост за всички, които с благоговение се обръщат към мене“. След това монасите заградили прохода, така че вече никой да не преминава и построили параклис в чест на иконата, като украсили с красиви стенописи. Пред иконата сложили постоянно горящи кандила. Тук се случили много чудеса и изцеления. През лятото на 1996 година чудотворната икона предоставила невиждано благоволение, както за монасите, така и за православните християни. Зад иконата имало позлатена част и реставраторът Антоний Глинос разкрил стенопис датиран от 1563 година, който бил самата чудотворна икона.