С молебен за здраве и благоденствие в Катедралния храм „Св. Николай“ в гр. Стара Загора, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отбеляза 43-ия си рожден ден. Специално за празника му в града пристигнаха Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, игуменът на Троянския манастир Велички епископ Сионий и Знеполският епископ Арсений.
„Вседушевно благодаря на Бога за тази велика милост и човеколюбие, за Неговата любов към мене грешния и недостойния за призива му да приема катедрата на моя духовен отец блаженопочиналият Старозагорски митрополит Панкратий. Привилегия беше да тръгна с неговите молитви по пътя на кръстоносното монашеско поприще. Дядо Панкратий, един от знаковите митрополити на БПЦ, един от най-големите труженици, един изключителен духовник и книжовник, голям молитвеник и наставник. След Бога благодаря на него за всичките му трудове, които той положи, за да се науча на монашеските азбука и служение. Изказвам благодарност на Пловдивския митрополит Николай, който пръв ми подаде ръка, на служителите, епархиотите и поверените ми от Бога чада за това, че повярваха в моето смирение. Благодаря на представителите на държавната, съдебната, законодателната и изпълнителната власт, както и на дипломатическия корпус на страната ни в Одрин и Истанбул, за доверието и духовната им грижа да обгрижваме българските енории там, защото те са съществуващи и ще пребъдват. Изказвам и огромна благодарност на членовете на Св. Синод на БПЦ и най-вече за отеческата и бащинска грижа на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.“, каза в словото си митрополит Киприан.
Пловдивският митрополит Николай го поздрави от името на членовете на Св. Синод и му пожела благоденствено и мирно житие, здраве, спасение и във всичко благопреуспяване.
Сред гостите на владиката бяха още областният управител Гергана Микова, заместниците й Петя Чакърова и Красимир Червилов, кметът на община Стара Загора Живко Тодоров, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, председателят на Общинският съвет в Стара Загора Таньо Брайков, директорът на РД „ПБЗН“ комисар Стоян Колев, директорът на ТД ДАНС Георги Георгиев, директорът на ОД на МВР Стоян Стоянов, окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов, председателят на Окръжен съд – Стара Загора Красимир Георгиев, председателят на Административен съд – Стара Загора Бойка Табакова, председателят на Районен съд – Стара Загора Милена Колева, изп. Директор на „Мини-Марица – изток ЕАД“ инж. Андон Андонов, председателят на Съвета на директорите на „Мини –Марица изток“ ЕАД Николай Диков, изпълнителният директор на ТЕЦ „Марица-изток“ 2 Живко Динчев и един от членовете на Съвета на директорите на централата Диян Димитров, представители на консулствата ни зад граница, членовете на Епархийския съвет Деян Русенов, арх. Петър Влахов, Георги Йорданов и Михаил Тачев, адвокат Елена Нонева, архиерейските наместници на градовете Нова Загора, Чирпан, Харманли и Свиленград, диригентът на хора при Катедралния храм „Св. Александър Невски“ доц. Димитър Димитров, свещенослужители и други. Народният представител Радостин Танев и общественият посредник Надежда Чакърова са само част от десетките, които изпратиха поздравителни адреси до рожденика.

Кой е Старозагорският митрополит Киприан?
Роден е на 08.03.1976 г. в гр. Казанлък. Завършва средно музикално образование през 1995 г. в родния си град. Има висше богословско образование. Преди това е е завършил музикална паралелка с профил „пиано“. Пял е в Хора на Петя Павлович, възпитаник е и на музикалната школа „Емануил Манолов“. Негов преподавтел по солфеж е музикалната педагожка Стефка Денева. Възпитаник е на Старозагорска епархия и най-вече на ик. Петко Мотев- архиерейски наместник на Казанлъшка духовна околия, който го обучава години наред в овладяването на църковното клиросно пение и богослужение. През 1996 г. е подстриган за монах в Рилския манастир от Блаженопочиналия Старозагорски митрополит Панкратий, от когото пази топли спомени и по чийто модел се води в ръководенето на поверената му епархия. Припомняме, че той бе избран за митрополит от Св. Синод на БПЦ-БП на 11.12.2016 г. в синодалния параклис „Св. княз Борис-Михаил“ в София.
Митрополит Киприан има трайни интереси в областта на църковното и гражданско право и оглавява канонично-юридическата комисия на Св. Синод, а същевременно с това е и негов говорител. Той е председател и на комисиите, свързани с църковния въпрос в Украйна и установяването на каноническия статут на Македонската православна църква. На няколко пъти владиката изнася доклади пред Европейския парламент.
Митрополит Киприан е носител на голямата награда от международния конкурс “Пееща душа” – гр. Бялисток, Полша, на грамоти и дипломи от Международния фестивал на православната музика в гр. Поморие, Международния фестивал на руската църковна песен – гр. София, носител е на юбилейната значка – орден “Св. Софроний еп. Врачански” за особени заслуги в развитието на църковно-обществения и културно-музикалния живот във Врачанска епархия и Врачанска област, на наградата на Областния управител на област Враца. Носител е и на отличие от Международния фестивал за църковна музика в гр. Хайнувка, Полша – 2010 г., както и на още много престижни международни и национални хорови и църковни награди.
Диригентската му работа носи поредица престижни отличия за ръководения от него Представителен хор на Врачанска епархия „Св. Софроний еп. Врачански“ : бронзов медал и специалната награда за най-добро изпълнение на православна музика в Международния хоров конкурс в гр. Превеза – Гърция, бронзово отличие в категория музика sacra на II Европейски хорови игри в гр. Магдебург –Р.Германия и сребърен медал в категорията Grand Prix of Nations на същите игри през 2015г. Основен принос за гореизброените отличия има обучението при хорово дирижиране при доц. Димитър Димитров. След оглавяването на епархията, неведнъж митрополит Киприан застана на диригентския пулт с хора и оркестъра на Държавна опера – Стара Загора. Моцартовият „Реквием“ и ораторията „Моление“ на Найден Андреев изпълниха концертните зали.
През 2018 година митрополит Киприан бе отличен с благодарствен плакет за заслуги от името на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров. Три пъти в града пристигна Негово Светейшество Българският патриарх Неофит – по повод 50 години от интронизацията на митрополит Панкратий, 180 години от рождението на митрополит Методий Кусев, както и по случай 140 години от Освобождението на България, когато в тържествата на вр. Шипка се включи и патриархът на Москва и цяла Русия Кирил.
С решение на Св. Синод за втори път митрополит Киприан е избран да води делегацията в Йерусалим, която по традиция носи Благодатния огън от Божи гроб. Този път огънят ще пристигне пред Катедралния храм „Св. Николай“ в гр. Стара Загора.