На 14 септември Православната църква отбелязва празника Въздвижение на Светия кръст Господен – Кръстовден. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави Божествената света Литургия в катедралния храм „Св. Николай Чудотворец“ в град Стара Загора, където на тази дата, през 1996 година, той е ръкоположен за йеромонах.

Днес е и професионалният празник на пожарникарите. Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова събра над 100 представители на местната власт, военни, огнеборци, представители на горските стопанства  и бизнесмени, участвали в гасенето на опасните летни пожари. Митрополит Киприан остлужи водосвет за здраве и благоденствие. „Ако имаме вяра – означава, че всичко ще бъде наред. Ако имаме любов – тогава омразата вече не съществува. Ако имаме надежда – скръбта ще изчезне. И остава единствено вярата. Все така дръзновено, с огромна обич към това, което вършите, с това безстрашие! За много и благодатни години!“, каза в словото си владиката.

„С голяма обич и голяма признателност искам да благодаря на митрополит Киприан с емблематичната казанлъшка роза за ежедневните молитви за казанлъчани!“, каза Галина Стоянова и връчи на архиерея един от символите на града. Кметицата благодари и на откликналите за справяне с наводненията в карловските села и изрази „дълбока признателност за човешкия пример и кураж, за демонстрираната съпричастност!“.