На 14 юли 2018 година, когато се навършват двадесет години от  кончината на митрополит Панкратий, в  катедралния храм „Св. Димитър“ в Стара Загора беше отслужена заупокойна света  Литургия и панихида. Светата Богослужба предстоява Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, а в съслужение с него бяха митрополитите: Сливенски Йоаникий, Пловдивски Николай, Западно – и Средноевропейски Антоний, както и Знеполския епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, храмовото духовенство, свещеници от епархията  и дякони.

По време на богослужението отец Илия Тенев прочете написаното от него Похвално слово за делото на високоавторитетния иерарх, останал в съзнанието на своите съвременници с всеотдайността, трудолюбието и авторитета си.

След  края на светата Литургия беше отслужена    панихида, а пред гроба на митрополит Панкратий , който се намира в двора на храма, Старозагорския митрополит  Киприан произнесе прочувствено слово, носещо в себе си духа на синовната  признателност към духовния   старец.

Митрополит Киприян сподели с дълбоко вълнение, че като последно духовно чедо на дядо Панкратий, той  е бил свидетел на дълбоката му вяра, изтънчената му душевност и богата ерудиция.

„Личността на приснопаметният Старозагорски митрополит Панкратий е толкова богата, че при всеки допир до нея  и с нея , човек открива нещо ново и удивително. Неговата молитвеност, неговото въздържание и любов, ни докосваше и ни даваше сили да продължим в своя път.“, каза митрополит Киприан.

 

 

 

Текст: ик. Йордан Карагеоргиев