Българската делегация, определена да донесе Благодатния огън от Божи гроб, пристигна в Йерусалим. Тя е водена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. Владиката е придружаван от извънредния и пълномощен посланик на Република България в Израел Румяна Бъчварова, началника на отдел „Протокол“ на Св. Синод на БПЦ-БП Емил Велинов, епархийския съветник на Старозагорска митрополия Диян Димитров, началника на кабинета на митрополит Киприан отец Димитър Димитров, отец Бранимир Георгиев, дякон д-р Деян Коруноски и протодякон Димитър Куманов. Припомняме, че пътуването до Тел Авив се осъществява с правителствения „Фалкон“ след решение на служебния министър-председател Гълъб Донев, а транспортът на делегацията до Йерусалим е осигурен от посолството на България в Израел.

„Изказвам огромната си благодарност на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и на Светия синод за доверието, което ми гласуваха да донеса Благодатния огън от светия храм в Йерусалим. Огромно е вълнението на всеки един православен християнин, на когото предстои да посети Светите земи и да присъства на това велико чудо – слизането на Благодатния огън, за да може да осени всички ни с Пасхалната радост, че Христос възкръсна сред мъртвите и смъртта няма власт над него“, каза преди заминаването митрополит Киприан.

Обикновено Благодатният огън „слиза“ на Божи гроб след 14:00 часа, като страната ни е първата, която ще вземе от свещения огън в специално подготвени 4 фенера. Очаква се българската делегация да пристигне на правителствения терминал на летище София около 20:00 часа. По традиция на Велика събота, духовници от епархиите в страната ще вземат частица от Благодатния огън, за да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Възкресение Христово.