Със св. Божествена литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, в съслужение с Агатополския епископ Йеротей, викарен епископ на Сливенска митрополия и Згуровски епоскоп Амвросий – заместник-ректор на Киевската духовна академия и семинария, приключи XVII-ия Международен фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно естъ”. В края на службата, отслужена с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, всички хорове участваха в заключителен концерт, а за финал заедно изпълниха „Многая лета“. За обичта, съпричастността и подкрепата за възраждането на фестивала, на всички хорове и диригенти бяха връчени благодарствени грамоти и дипломи.
Програмата през трите фестивални дни беше съпътствана от нестихващи аплодисменти и значителен интерес от страна на жители и гости на града. В категория 1 – „Православни църковни хорове“, своето изкуство представиха: Църковен хор „Благовещение“ при храм „Св. Троица“- Ловеч с диригент Доротея Динкова; Църковен хор при храм „Успение на Пресвета Богородица“- Ботевград, с диригент Милена Спасова; Хор „Покров на Пресвета Богородица“ при храм „Покров Богородичен“- София с диригент Димитър Стоянов; Ансамбъл „Херувими” към храм ”Преображение Господне”- Поморие с ръководител Рада Джафарова-Петрова; Ансамбъл при храм „Св. Великомъченик Панталеймон“ – Москва, Русия с диригент Мария Исаева; Архиерейски хор – Стара Загора с диригент Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан; и Хор на Киевската духовна академия и семинария – Киев, Украйна с диригент архимандрит Роман (Подлубняк), като последните два участваха с песнопения и в църковната служба.
Старозагорският архиерейски хор представи 20-минутна програма, която съдържа три богослужебни песнопения за Света божествена литургия на митрополит Иларион Алфеев, „Заступнице Усердная“ на Чесноков, „Ангел вопиаше“ на Мусоргский, „Во царствии Твоем“ на Добри Христов със солист Пролет Пенчева и „Разбойника благоразумного“ на Петър Динев. Последната песен е специално разработена за смесен хор от доц. Димитър Димитров. Солото изпълни Петко Златанов. Представени бяха още Кратък български полиелей от ХІV в. , песнопение от А.Н. Струмски – „Тебе поем“ и „Отче наш“ от Кедров. Първата част дирижира Мария Колева, а втората – Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, който изрази удовлетвореността си от представянето на всички хорове.
Кметът благодари на организаторите за положените усилия фестивалът да продължи да съществува, след едногодишното му прекъсване. „Този фестивал не само, че беше по-специален, но той ни показа, че е пазител на православната вяра, на нашата вяра – вярата, без която не можем. Вслушвайки се в песните, възхваляващи Бога, ние ставаме по уверени в това, че най-важното е да пазим вярата си и да я предаваме на идните поколения. Това е и посланието към целия православен свят, което отправихме чрез провеждането на фестивала, за което искрено благодаря на всички Вас.“, каза кметът на община Поморие Иван Алексиев и покани участниците на следващото – 18-то издание през 2022 г.