На големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан оглави Божествената св. Литургия в храм “Успение Богородично“, гр. Казанлък. Стотици миряни се стекоха за да се поклонят пред Божията майка, а след службата бяха кръстени няколко деца и възрастен – първото тайнство, което се извършва над човека при встъпването му в храма Божий.
Църквата “Успение Богородично, която днес отбелязва своя храмов празник е построена през 1834 г. с парите на богатите и труда на бедните жители от Калпакчийската махала на Казанлък, под ръководството на прочутия майстор от Одрин Санди Костов.
Прекрасният, богато орнаментиран иконостас на храма, един от най-красивите на Балканския полуостров, е изработен от дебърския резбар Васил Аврамов. Най-старите икони са дело на тревненски и дебърски майстори, а останалите – на родения в Одеса художник от Миланската кралска академия М. Бургсер. Църквата е с три престола, посветени на Света Богородица, Свети Атанасий Александрийски и Свети архангел Михаил. През 1836 г със съдействието на известния духовник и просветител
Неофит Рилски е открито училище в специално построена към църквата сграда, което е сред първите модерни училища в България. Този храм приютява и първото казанлъшко читалище, основано в края на 1860 г.