С Международна научна конференция под надслов „120 години от освещаването на храм – паметник „Рождество Христово“ – Шипченски манастир“ започна тридневната програма , организирана от Старозагорска св. митрополия и община Казанлък, посветена на знаковата годишнина. Форумът беше открит с „Отче наш“ и „Достойно есть“, изпълнени от Архиерейския хор, с диригент Мария Денкова.

Присъстващите бяха приветствани от игумена на Шипченската света обител архимандрит Панкратий и Руслан Гагкуев, член на Управата на Руското историческо общество.

От името на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, началникът на кабинета й Сребра Касева пожела успех на участниците в конференцията и изрази удовлетворението си от богатата програма, плод на дългогодишното успешно сътрудничество на администрацията с митрополията.

Митрополит Киприан започна приветственото си слово с думите на дядо Методий при освещаването на храм –паметник „Рождество Христово“ – Шипченски манастир на 15 септември: „Велико тържество, събитие от световно значение в живота на българския народ“. Дни след това, на 28 септември 1902 година, Шипченският манастир е официално открит. „120 години ни делят от тези паметни дати. Време,  през което  сърцето на храма, събудено от подвига на хилядите български опълченци и руски войни, тупти като явен и ясен знак за мощта на православната Христова любов и саможертва. Повече от век, той е свидетелство за надвремието на словата на Спасителя „Никой няма по-голяма любов от тая, да положи душата си за своите приятели.“/Йоан 15:13/. Този храм е видимо послание за тихото и смирено  кръстоносене на войните с вяра, надежда и любов. Именно те, които извървяха трудния път на Руско- турската освободителна война, понасят с крилете на личното  си възкресение свободата на народа ни мъченик.“, каза владиката. Той допълни, че храмът „Рождество Христово“ е памет и дух и участниците в конференцията ще осветлят нови факти за  видимите духовни богатства на светата обител.

Във форума, модериран от доц. д-р Адриана Любенова, с доклади се включиха редица изследователи и преподаватели от висши учебни заведения в страната и чужбина. (вж. по-долу пълен списък на участниците)

С благодарствен знак за особени заслуги към Старозагорска епархия и по повод 120 години от освещаването на храм-паметника „Рождество Христово“, митрополит Киприан отличи посланика на Сърбия в Република България Желко Йосич, който от своя страна пожела да не забравяме колко близки са народите ни, обединени от вяра, култура и традиции.

В Исторически музей „Искра“, гр. Казанлък, директорът на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа д-р Чавдар Ангелов представи изложба и сборник статии, посветени на годишнината.

На събитията присъстваха още: Негово Преосвещенство Агатополски епископ Йеротей, архимандрит Василий Савов , архимандрит Атанасий Султанов, архимандрит Богослов Димитров и други.

Вторият ден от програмата, събота, 24 септември, започва в 16:00 часа с вечерно богослужение в храм-паметник „Рождество Христово“. От 17:30 часа в Исторически музей „Искра“, гр. Казанлък ще бъде прожектиран филм, посветен на годишнината, а в 18:15 е началото на празничния концерт. Входът на събитията е свободен. В неделя (25 септември) в храм-паметник „Рождество Христово“ ще бъдат отслужени утреня и Божествена св. Литургия, която ще бъде възглавена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

Пълен списък на участниците в Международната научна конференция „120 години от освещаването на храм-паметник „Рождество Христово“ – Шипченски манастир“:

История на храм-паметника „Рождество Христово“

Патриция Графигнатиева„Живот и дело на Граф Игнатиев“

доц. д-р Ангел Николов, СУ „Св. Климент Охридски“ – „Шипченският и Бакаджишкият манастири: исторически очерк“, представен от проф. Иванка Гергова

д-р Никита Гусев, научен секретар към Института за славяноведие на Руската академия на науките – „По местам неувядающей славы: русские путешественники конца XIX – начала ХХ в. о. посещении Шипки“

Църковна архитектура, иконопис и литургика

проф. Иванка Гергова, БАН – „Особености в иконографската програма на църквата в Шипченския манастир“

Старозагорски митрополит Методий: между мисията и историята

д-р Иван Йовчев, СУ „Св. Климент Охридски“  – „Митрополит Методий (Кусев) в служба на Българската църква и православния български народ“

Връзките на БПЦ с православния свят през втората половина на XIX-XX в.

Сергей Остапенко„Фанагория – один из центров раннего христианства“

Юлия Созина„Болгарский язык, литература и культура в Библиотеке иностранных языков“

д-р Владимир Лебедев„Дом русского зарубежья – история, деятелность, перспективы сотрудничства с Болгарией

доц. д-р Адриана Любенова, ПУ „П. Хилендарски“ – „Шипченската света обител „Рождество Христово“ – добри тактики и модели“