3 милиона лева отпусна правителството на днешното си заседание на Българската православна църква – Българска патриаршия. Средствата се предоставят за ремонтни дейности в манастирския комплекс „Рождество Христово“ – Шипка. С тях ще се реновира предвидената за Семинария сграда, която е в изключително лошо състояние.
„Това е грижата на всички тези, които един път в годината, на 3-ти март, се качват на Шипка, изговарят високопарните си слова, добре заучени и след това си заминават. Те се качват там, където целият народ като отиде, се чувства свободен, и говорят от името на народа. А манастирът виждате в какво положение е“, отбеляза премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят напомни, че миналата година правителството отпусна 1,6 милиона лева за ремонт на камбанарията и по нея вече се работи активно като е изградено 53-метрово скеле. „На храм-паметника Шипка, който е върху кръвта на загиналите хора за нашето Освобождение, камбанарията щеше да падне“, напомни министър-председателят.

„Това е символът на България, на Освобождението, направен в памет на всички жертви, паднали за нашето Отечество“, отбеляза Старозагорският митрополит Киприан. „Изказвам огромна лична благодарност на премиера на Република България г-н Бойко Борисов за неговата грижа и за обгрижването на БПЦ-БП, на всички нейни въжделения за запазване, реконструкция и реновиране на сгради, които имат изключително духовно наследство за целия ни народ. Доказателство за това са отпуснатите две държавни субсидии – за камбанарията и за манастирския комплекс. Последната ни беше осигурена в рамките на 5 дни. Това за пореден път доказа бързата и адекватна реакция на управляващите, в частност на премиера, за решаването на неправдите, случили се във времето.“, допълни още владиката.
Сградата, която ще се ремонтира е била предназначена за Семинария (Духовна академия към Московската патриаршия). По време на Междусъюзническата война в нея настаняват ранени войници. Оцелелите от тях създават семейства с местни и сградата осиротява. Превръщат я в сиропиталище – Дом „Шипка“, а след преустановяването на дейността му тя става санаториум за лечение на болни от силикоза. Всичко това до 1996 година, от когато сградата е разграбена и започва да се руши. Все още личат предвидените за духовници, преподаватели и послушници стаи и училищни кабинети. Останала е и табелата на рехабилитационния комплекс. В съседство са и другите обслужващи сгради – здание на персонала, дом на учителите, болнично здание, складове, дърводелска работилница, канцелария, библиотека.

Идеята е тази сграда да бъде превърната отново в действащ манастирски комплекс, където да бъдат настанени монасите на светата обител, които днес живеят близо до реката в доста неблагоприятни условия. Сградата ще бъде превърната в Център за православно наследство, който да се посещава от хората, да има къде да се нахранят и пренощуват, да бъдат обновени медицинските кабинети – лекарски и зъболекарски, които да обслужват монаси, гости и жителите на град Шипка, да има конферентна зала и неделно училище. (Вж. плана по-долу)
„Надяваме се до края на годината монасите да бъдат настанени в тази сграда.“, категоричен бе митрополит Киприан. Следва процедура на Епархийския съвет за сключване на договор с фирма, която да изпълни дейностите. Независимо от ремонта на камбанарията, храм-паметник „Рождество Христово“ остава отворен целогодишно с всекидневните си богослужения.