Кухненски блок към Социалния център на църквата „Св. Паисий Хилендарски“ в старозагорския квартал „Зора“ бе открит днес. Той се намира в двора на храма и е продължение на сградата, в която се помещава Социалния център.

Новата придобивка бе осветена от Старозагорския митрополит Киприан и свещеници.

„Всяко нещо, което се открива за добро, е благословено от бога. За израстването на младите българи под покрова на Света Богородица и Свети Паисий, който ни завеща да сме българи, да пазим нашата вяра, бог и родина“, каза в словото си митрополит Киприан. Той благодари на Община Стара Загора, на Ротари клуб „Берое“ и на всички дарители за помощта.

На освещаването присъстваха Живко Тодоров, кмет на община Стара Загора и заместничката му Иванка Сотирова. Тук бяха още Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание, Гергана Микова, областен управител и Красимир Червилов, зам. областен управител, общински съветници, членове на Ротари клуб „Берое“ и много граждани.

„За мен е голяма чест да открия новата кухня, искам да благодаря на митрополит Киприан, с когото работим прекрасно. Откакто е тук, той направи много за възвръщането на духовната вяра на миряните в епархията. Благодаря и на Ротари клуб „Берое“ за инициативите, които правят за хората в нашия град, както и на всички дарители, които помагат за доброто на Стара Загора“, каза градоначалникът Живко Тодоров.

Малчугани от Детска градина №33 „Люляк“, които посещават неделното училище към храма, поздравиха гостите с музикално-поетичен спектакъл посветен на вярата и борбата за свобода на родината.

Социалната кухня към храм „Св. Паисий Хилендарски“ работи от три години, но храната за нуждаещите се досега е доставяна чрез кетъринг. Идеята е в новата кухня да се приготвя храна поне за 100 човека. Освен за нуждите на храма, храна ще бъде доставяна и в другите кухни в градските църкви.

Текст: Росица Въльовска
Снимки: Жейна Желева