Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан извърши преосвещаване на параклиса Св. апостол Карп, който се намира на втория етаж в административната сграда на Старозагорската света Митрополия. Тя бе изцяло реновирана със средства от бюджета й, както и с финансовата помощ на държавата. „Благодаря на министър-председателя Бойко Борисов и директора на дирекция „Вероизповедания“ Емил Велинов за отпуснатата субсидия за ремонтиране на сградата. От дълги години не й беше правен ремонт, но сега работните помещения, библиотеката и заседателната зала са във вида, в който трябва да бъдат.“, каза владиката по време на освещаването. Освен вътрешните ремонти са направени такива и на дворното пространство, където камбанен часовник радва разхождащите се в парк „Митрополит Методий Кусев“.
Цялостен ремонт претърпя и библиотеката. Ново е цялото техническо обзавеждане и интериор. Фондът е от над 11500 тома книги. 7455 от тях вече са инвентирани, описани и вкарани в софтуера. Библиотечният фонд съдържа разнообразна специализирана богословска духовна литература, научна и художествена на литература. Голяма част от богослужебните книги се нуждаят от възстановяване, което е предстоящо. Има библии и книги с над 100-годишна история. Библиотеката притежава всички богословски трудове, излезли на български език през последните 20 години. Намерението на библиотекаря дякон Цветан Атанасов е многобройните писма, кореспонденцията на митрополитите и поздравителни адреси през цялата история да бъдат отделени в самостоятелен раздел.
Библиотеката е отворена за всички желаещи да я ползват. Работното време е през делничните дни от 8:30 до 17:00 ч.
По време на свещеническата конференция, на която отец Петър Радев представи доклад за правата и задълженията на свещенослужителите, от името на общинското ръководство и лично от кмета Живко Тодоров, зам.-кметът Иванка Сотирова подари на митрополитската библиотека книгата на Румен Манов „Приказка за България“ – луксозно издание, библиографска ценност, издадена само в 150 екземпляра, която съдържа исторически факсимилета, артефакти за България и пр. Тя пожела „пратениците на Бога да съхраняват и да възпитават на ум и разум старозагорци“. Свещениците получиха и екземпляри от книгата „Селата на община Стара Загора – от Арнаутито до Яворово: 51 извора на хляб, вяра и култура“ .