На петата неделя след Пасха Христова, когато Православната църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави св. Божествена Златоустова литургия в Катедралния храм „Св. Николай“ в Стара Загора.
Отец Цветан Иванов разказа на миряните за беседата на Христа със самарянката и мъченията, през които тя е преминала.
Веднъж Иисус седял при Якововия кладенец. Там била и самарянката, наречена по-късно Фотина. Той започнал беседа с нея за живата вода, която очиства греховете, утолява жаждата на безсмъртната душа с Бога. Така Иисус просто и мъдро довел самарянката до съзнанието за нейните собствени грехове и нуждата да се покае и обнови живота си. Обхваната от спасителната вяра в Избавителя, тя се покаяла за миналите си тежки грехове. Започнала да води добродетелен живот и се проникнала от такава пламенна любов към Господа, че както разказва Свещеното предание, не се побояла открито да изповядва Неговото име пред юдеите и езичниците и да изстрада много заради Него. Самарянката получила мъченически венец при гонението на християните от римския император Нерон.

Светата Църква е увековечила нейната памет, прославяйки я под гръцкото име Фотина, т.е. просветителка. Светото предание съобщава поучителни подробности за нейния живот като самоотвержена благовестница за Христа. Проповедта й се разнасяла в такива важни центрове на древната култура като Коринт и Рим. Когато Нерон я призовал на съд, тя така твърдо изповядвала вярата си в Храста, че довела императора до неописуема ярост. Той заповядал да подложат нея и цялото й семейство (четири сестри и двама сина) на най-жестоки мъчения и люта смърт. Самата Фотина след ужасни изтезания била хвърлена в кладенец, през който тя действително преминала във вечния живот.

В края на службата владиката прочете молитвата за изцерение от коронавируса.„Ние сме призвани от Христос, да бъдем Неговото присъствие на Земята, Неговите свидетели и точно по нас ще съдят за Него.Нека с радост споделяме това братство, това щастие, тази вяра и надежда, дадени ни от Христос сега и во век и веков!“, завърши словото си архиереят.
На 21 май, когато Православната църква почита Св. велики царе равноапостолни Константин и Елена, митрополит Киприан ще възглави св. Божествена Златоустова литургия в храма на Девическия манастир „Св. Атанасий“, край с. Златна Ливада, Чирпанска духовна околия. Посрещането на архиерея е в 9:15 часа, а началото на св. литургия в 9:30 часа.

Източник на информацията за значимостта на днешния ден в Православната църква: http://www.pravoslavieto.com/calendar/nedelnik/samarjankata.htm

Източник на снимката на самарянката: http://www.macedonian-heritage.gr/