На Рождество Христово, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан оглави празничната св. Златоустова литургия в Катедралния храм „Св. Николай“, гр. Стара Загора. В нея участие взеха архимандрит Сергий от Сръбската православна църква, свещенослужители от Старозагорска епархия и църковният хор към Катедралния храм, съставен от артист- хористи на Държавна опера, гр. Стара Загора, с диригент Мария Колева.
От църковния амвон митрополит Киприан прочете Патриаршеското и синодално рождественско послание и пожела на миряните да бъдат здрави, празникът да донесе в сърцата им мир, благодат, надежда и православна Христова любов. В Рождественското си послание владиката изтъква, че именно смирението и любовта са посланията на празника. „Нека благодатта на Светия Дух да ни помага ревностно да изпълняваме Божиите заповеди, без които няма истинска вяра, няма истински християнски живот и спасение, няма спасително смирение. Нека тази благодат на Светия Дух, получена и получавана от нас в Тайнствата на светата Църква, да бъде средство за нашето единение с Христа и източник на вечна божествена радост тук и в бъдещия век, в небесното Царство на Христа, нашият истинен Бог, роден от Пречистата Дева Мария заради нашето спасение.“, казва в словото си той. Всички миряни получиха празнична картичка с пожелание за пълнота на Рождественска радост.
На службата присъстваха заместник-председателят на НС Емил Христов, областният управител Гергана Микова, заместник-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова, кметът на община Мъглиж Господин Господинов, директорът на ТД към ДАНС Георги Георгиев, управителят на „ВиК“ ЕООД Румен Райков, носителят на ордена Св. ап. Карп I-ва степен за особени заслуги към БПЦ-БП Мина Николова и други.
По традиция на този ден дверите на Митрополитския дом са широко отворени за всички епархиоти и гости, на които владиката преподава Архипастирския благослов по повод великия празник на Богорождението. Утре, 26 декември, в 9:30 часа, митрополит Киприан ще отслужи св. Златоустова литургия в храм „Св. Богородица“, гр. Стара Загора.