За първи път в историята на Старозагорската опера диригент ще бъде висш православен духовник – старозагорският митрополит Киприан. На Велика сряда от Страстната седмица на сцената на операта ще прозвучи монументалната последна творба на Моцарт „Реквием”
Музикантите от оркестъра на Старозагорската опера и двата хорови състава, които Митрополит Киприан дирижира, успяват да интерпретират и почувстват по-добре произведението на Моцарт, с помощта на духовника.

„Голяма част от оркестъра и хора не знаеха текста, не знаеха превода, но сега вече по различен начин интонират и интерпретират самата музика. Така че отново Бог ми дава възможността да им покажа, да им покажа да научат, да осъзнаят, за да могат да почувстват музиката, защото музиката е най-възвишеното нещо, тя минава през сърцето. Не минава ли музиката през сърцето, не можеш да я слушаш, дори неприятна става”, казва Старозагорският митрополит Киприан.

57 часа – толкова е продължителността на съвместните репетиции, които се провеждат на сцената, през последните три месеца. Преди духовната семинария, Киприан е завършил музикална гимназия. Дирижирал е хора на врачанската епархия, с който има спечелени десетки награди.