В катедралния храм „Св. Николай“, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи тържествен благодарствен молебен по случай 150-годишнината от издаването на султанския ферман за учредяване на Българската екзархия. Слубжата, в която участваха свещенослужители от епархията, хора към църквата, с диригент Мария Колева и ученици от VI ОУ „Св. Никола“, бе придружена с празничен камбанен звън. В края владиката прочете Патриаршеското и Синодално послание по повод бележитата годишнина. (достъпно в линка по-долу)

Малко след това, пред паметника на митрополит Методий Кусев, по повод 125 години от залесяването на парк „Аязмото“, бяха отслужени водосвет и молебен.
„125 години от едно Богоблагословено дело, което нашият предшественик блаженопочиналият митрополит Методий остави в заветната история на Стара Загора. Градът-мъченик, който може да се гордее с това наследство. Днес, когато отбелязваме и 150 години от учредяването на независимата българска църква, която бе извоювана с много кръв, дипломатически и политически ходове, може да се радваме на самостойност и да носим древното име на Българската патриаршия. Всички знаем с колко труд, болка, сълзи, негодувания и упреци е започнало делото на дядо Методий. Сега всички ние, неговите наследници, се радваме, защото той ни остави живоносния полъх, остави ни завета да съхраняваме и пазим, да обичаме, копнеем и милеем и всякога да знаем, че пазейки Аязмото, ние ще бъдем съхранени като православни християни и пазители на нашите предци. Важно е да отбележим, че честваме и 125 години от първата копка на храм „Св. Теодор Тирон“, който тогава е бил част от манастирския комплекс. С всичко това ние можем да носим полъха на нашето българско родолюбиво самосъзнание.“, каза в приветственото си слово митрополит Киприан.

В ритуала участваха още председателят на Общинския съвет Мария Динева, заместник-кметовете Иванка Сотирова и Милена Желева, общински съветници и граждани. Всички те получиха екземпляр от книгата „170 години от рождението на митрополит Методий Кусев“, където е описан неговият живот.
В района на бадминтон игрищата, по инициатива на Община Стара Загора, Старозагорска митрополия и Съюза на ландшафтните архитекти, бяха засадени екзотични иглолистни  фиданки от видовете „хималайски кедър“, „бор пондероза“, „либоцедрус“, „секвоя“ и др.

ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО ПОСЛАНИЕ по повод 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия – https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=314565